WEETJES:

Indonesië: De Republiek Indonesië, 1.919.440 vierkante kilometer, is een land in Azië en bestaat uit 13777 eilanden, waarvan er ca 3000 bewoond zijn. De bekendste eilanden zijn Java, Bali en Sumatra. Indonesië was jarenlang een Hollandse kolonie.

De souvereiniteitsoverdracht vond plaats op 29 december 1949. De Indonesische onafhankelijkheidsdag wordt gevierd op 17 augustus, de dag waarop de onafhankelijkheid werd uitgeroepen, 3 dagen nadat Japan de oorlog beëindigde.  De Indonesische vlag bestaat uit 2 banen. De bovenste baan is rood, de onderste wit.

 

Indonesische taal: De officiële taal in Indonesië is het Bahassa Indonesia. Deze taal wordt op elke school onderwezen. Daarnaast bestaan er nog ca 350 lokale talen en minsten zoveel dialecten. Ongeveer 250 miljoen Indonesiërs zijn tweetalig. Dat wil zeggen dat ze Bahassa spreken en tevens hun lokale taal. Bahassa Indonesia is sterk verwant aan het Maleis.

In het Bahassa zijn nog steeds een groot aantal (verbasterde) Nederlandse woorden opgenomen.

 

Klimaat Indonesië: Indonesië ligt in de tropen en heeft daarom dus een tropisch klimaat.

Er zijn geen grote temperatuurverschillen. Overdag is het, het hele jaar door, gemiddeld zo’n 30 – 32 graden overdag en ’s nachts rond de 23 graden.

In de bergen kan het ’s avonds en ’s nachts flink afkoelen. Het Indonesische klimaat heeft 2 seizoenen, het natte- en het droge seizoen. Het natte seizoen, de moesson, is ongeveer van november tot maart, waarbij de meeste regen valt in december en januari.

Dat wil echter niet zeggen dat je dan niet op reis kunt gaan in deze periode. Java en Bali zijn dan prima te doen. De meeste regen valt dan aan het einde van de middag met een fikse bui en soms een hele dag. Daar staat tegenover dat de natuur dan vaak op z’n mooist is. De Jungle kun je in de regentijd beter mijden.

 

Tijdzones in Indonesië: Er zijn 3 tijdzones. Op Sumatra, Java, zuid en midden Kalimatan is de tijd 5 uur later dan onze Nederlandse zomertijd. Op Oost-Kalimantan, Sulawesi, Bali, lombok, Flores en west Timor is het dan 6 uur later. Ga je nog verder naar het oosten, bv naar de Molukken, Oost-Timor en Papoea dan is het daar 7 uur later.

 

Eten in Indonesië: Het hoofdvoedsel in Indonesië bestaat uit rijst met ( weinig) groente, vlees en vooral vis.

Rijst is er altijd bij (zonder rijst heeft de Indonesiër niet gegeten). En natuurlijk, ook 'sambal hoort erbij'!

Voor vegetariërs zijn er genoeg gerechten met boontjes of tempé en tahu/tofu verkrijgbaar. Wil je geen suiker in je thee en/of koffie, dan moet je dit beslist aangeven. Tanpa gula! Anders staat je lepeltje rechtop, zo ongeveer.

Er zijn heel veel gezellige eettentjes en restaurantjes. Rumah makan of Restoran. Je ziet ook overal kleine eetstalletjes, Warung, en kleine rijdende karretjes, Kaki lima, met 5 poten. Dat wil zeggen 2 grote wielen, een klein wiel met steunpaal aan de achterzijde en de 2 benen van de verkoper. De Kaki lima verkoopt meestal maar één gerecht, dat men probeert aan de man te brengen door rond te lopen waarbij dan een deuntje wordt afgespeeld. Iedere Kaki lima heeft zijn eigen deun, zodat je precies weet wat hij verkoopt. ( kaki = voet, poot. lima = 5)

 

Kretek sigaret: In Indonesië wordt veel gerookt. De laatste jaren ook door vrouwen. Men begint al jong. Het is niet vreemd om een twaalfjarige als volleerde roker tegen te komen.

De Kretek sigaret bevat 2 delen tabak en één deel kruidnagel en dankt zijn naam aan het ‘knetteren’van de etherische olie van de kruidnagel, als je de sigaret aansteekt. Een aparte geur. Er zijn diverse merken Kretek sigaretten.

 

Jamu: Jamu is een traditioneel medicijn uit Indonesië. Het is een kruidengeneesmiddel gemaakt van natuurlijke materialen zoals wortels, schors, zaden. Bloemen, fruit, bladeren en soms ook honing, melk of kleine kippeneieren.

Er zijn divers professionele Jamufabrieken, maar de meeste Jamu worden thuis genaakt en huis aan huis verkocht door vrouwen met grote manden met daarin verschillende soorten Jamudrankjes.

 

Becak: De becak of fietstaxi is een vervoermiddel dat vooral in grote steden wordt gebruikt. Er komt geen paardenkracht aan te pas. De bestuurder fietst je in een zitje voor op de fiets naar je bestemming, een zware klus.

 

Bintang Bier: Overal verkrijgbaar is Bir Bintang, Sterbier zo genoemd naar de grote rode ster op het etiket. Dit bier is gebrouwen onder licentie van de Heineken Bierbrouwerijen en is prima pils voor dorstige kelen.

 

Moskee: Ongeveer 90% van de Indonesische bevolking is moslim. Daardoor zie je veel moskeeën en 5 x per dag klinkt, door grote luidspeakers, de oproep tot gebed. Vrijdag is de nationale gebedsdag. Ondanks deze religie houden Indonesiërs zich nog steeds vast aan hun oude tradities.

 

Polisi Tidur: Met polisi tidur (slapende politie) wordt een verkeersdrempel aangeduid. Soms zie je er wel 10 of meer, achter elkaar. Vooral in drukke stadswijken waar brommers, fietsers, paardenkarren, becaks en auto's door een smalle straat rijden.