DAG TOT DAGPROGRAMMA:TOGIAN EILANDEN EN BADA VALLEI, Sulawesi voor dhr. en mw. A. Jansen, juli/augustus 2022.

Dag 01. 21/7. Wo. Reisdag. Vlucht naar Luwuk, rit naar Bunta, boot naar Malenge.

Vandaag heb je een vroege vlucht van Manado naar Luwuk. De vlucht is met Wings Air IW 1189, en je vertrekt om 06.00 uur. Aankomst Luwuk om 07.20 uur. In Luwuk staat een auto met chauffeur op je te wachten om je naar het havenplaatsje Bunta te brengen, een rit van ca 4 uur. In Bunta ligt de privéboot voor je klaar voor het vaartochtje naar het eiland Malenge, een eiland in de Togian archipel. Dit tochtje duurt ca 2 ½ - 3uur. Het hotel op Malenge heeft slechts 6 bungalows en een restaurant. De bungalows liggen direct aan het strand en zijn omgeven door grote kokosbomen. Een heerlijke plek! Alle maaltijden zijn inclusief.

Togian eilanden: Een eilandengroep in de Golf van Tomini.

Vanwege de nabijheid van de evenaar worden de 56 eilanden en de 36 dorpen,  bedekt met weelderige tropische regenwouden en heeft het een stabiel warm klimaat. De stranden zijn wit en ongerept, maar de werkelijke reden om hier naar toe te komen is de schitterende onderwater wereld! Prachtig koraal en een overvloed aan diersoorten/vissen is een lust voor duikers en snorkelaars. 

Overnachting in hotel Malenge.

Dag 02. 22/7. Do. Boswandeling Malenge, vrije middag.

Vandaag  een mooie boswandeling en in de middag lekker zwemmen, snorkelen of nietsdoen. 

Deze korte, maar pittige wandeling, onder begeleiding van een gids, brengt je door het dichtbegroeide bos naar een indrukwekkende vleermuisgrot. Als je geluk hebt kom je onderweg de babiroesa, een varkentje met hoorntjes tegen, evenals slangen, grote hagedissen of zelfs Tarsiërs (heel kleine aapjes) en Tonkean makaken (grotere apen).

Overnachting in hotel, Malenge.

Dag 03. 23/7. Vrij. Vrije dag Malenge.

Vandaag weer lekker niks doen of zwemmen, snorkelen, wandelen etc.

Overnachting in hotel, Malenge.

Dag 04. 24/7. Za. Charterboot naar Bomba.

Na het ontbijt stap je in de charterboot die je helemaal naar Bomba vaart. Je hebt alle tijd om onderweg op diverse plekken te snorkelen. De bootsman weet de mooie plekken! Onderweg kun je ook nog een bezoek brengen aan het Jellyfish lake. Een meer waar ontelbare kwallen in allerlei soorten zwemmen. Ook jij kunt hier een duik nemen. De kwallen bijten/steken niet!!

In Bomba overnacht je in een leuke bungalow pal aan het strand.

Alle maaltijden zijn inclusief evenals koffie/thee en een namiddagsnackje.

Overnachting in hotel Bomba. Bungalow.

Dag 05. 25/7. Zo. Vrije morgen Bomba. ’s Middags bezoek Bajau dorp en Neushoornvogels spotten.

Vanmorgen lekker luieren of wat gaan snorkelen en zwemmen. In de namiddag maak je in boottochtje om op bezoek te gaan  bij dorpjes van het Bajau-volk dat bekend staat als de Zeenomaden. Deze zeenomaden zwerven hier in deze  kristalheldere wateren rond om te vissen voor hun levensonderhoud. Je bezoekt verschillende dorpjes en maakt het dorpsleven op het water mee.

Daarna vaar je door naar een dorpje bij een mangrovebos waar de neushoornvogels in de namiddag komen om water te drinken. Je klimt een platform op om op ongeveer gelijke hoogte te komen als de bomen waarin de neushoornvogels landen, een prachtig gezicht!

Voordat je de vogels ziet, hoor je eerst het zware klappen van de vleugels en het luide roepen.

Vanaf het platform heb je ook een prachtig gezicht op de zonsondergang.

Hierna vaar je weer terug naar het hotel.

Overnachting in hotel, Bomba.

Dag 06. 26/7. Ma. Vrije dag Bomba.

Vandaag weer lekker niks doen. Wat zwemmen. Snorkelen of een wandelingetje in de omgeving.

Overnachting in hotel, Bomba.

Dag 07. 27/7. Di. Reisdag. Fastboot naar Ampana, rit naar Tentena.

Na het ontbijt stap je in de fastboot die je rechtstreeks naar Ampana, op de vaste wal zal brengen. Ampana is een kleine stad en het administratieve centrum van het Tojo Una-Una regentschap. De stad bevindt zich in het midden tussen de steden Poso en Luwuk in.

In Ampana staat er weer een auto voor je klaar voor de ca 5 uur durende rit naar Tentena.

Tentena ligt aan de noordelijke oever van het Poso meer. Je kunt hier heerlijk zwemmen in het kristalheldere water.

Dit meer is het op 2 na grootste meer van Indonesië. Het meer is 320 vierkante kilometer groot en ligt op een hoogte van 600 meter en is gemiddeld zo’n 450 meter diep. Aan de noordkant van het meer ligt de stad Tentena. Hier begint de rivier Poso zijn route naar de zee, in noordelijke richting.

 Je logeert niet in de stad Tentena zelf, maar in een fijn hotel met slechts enkele cottages, aan het strand van het meer, net buiten de stad. Het hotel heeft een restaurant.

Overnachting in hotel, Tentena. Deluxe room

Dag 08. 28/7. Wo. Met de jeep naar de Badavallei, in de middag wandeling.

Vandaag ga je met een jeep ( gesloten of open bak) richting Badavallei. De weg is soms goed maar over het algemeen slecht en hobbelig en met een gewone auto kun je daar (bijna) niet komen. Je rijdt over een bergpas en door de jungle; de natuur is overweldigend. De Badavallei zelf heeft ook een schitterende natuur zoals mooie rijstvelden, kleine en grote rivieren omgeven door bergen en jungle. Prachtig!

Maar voor dat je de bergen in rijdt bezoek je eerst de mooie Saluopa waterval. Deze waterval heeft verschillende etages en je kunt er tot bovenaan komen. De omgeving is schitterend!

In de middag, na de lunch in je eenvoudige hotel/losmen, maak je nog een mooie wandeling onder begeleiding van een gids en zal je de eerste megalieten zien.

Je logeert hier in een zeer eenvoudige ‘losmen’(afgeleid van het Nederlandse woord logement). Ook het avondeten eet je in de losmen. Er zijn geen restaurants in de omgeving.

Overnachting in losmen, standaard room.

Dag 09. 29/7. Do. Wandelingen en met de jeep Badavallei

In de Badavallei, onderdeel van het Lore Lindu N.P., zijn nog vele megalieten te vinden die naar schatting uit de 14e eeuw of eerder, stammen. Deze megalieten worden hier Watu genoemd. Het is nog steeds onbekend waarom deze megalieten juist hier geplaatst zijn en ook het waarom en door wie is nog steeds een raadsel. Interessant!

Ook vandaag maak je hier onder begeleiding van een gids enkele mooie wandelingen en rijd je met de jeep naar verschillende megalieten. Een mooie tocht! De lunch en het avondeten eet je weer in het hotel.

Overnachting in losmen, standaard room.

Dag 10. 30/7. Vrij. Rit naar Tentena, jungle wandeling.

Na het ontbijt stap je weer in de jeep voor de rit naar Tentena. Onderweg maak je een stop en kun je met de gids een mooie junglewandeling maken. Je zult er zeer waarschijnlijk veel mooie vogels en andere dieren zien en op sommige plekken is de jungle dicht begroeid. Onderweg kun je genieten van de meegebrachte picniclunch.

Daarna rijd je weer verder naar het zelfde leuke hotel aan het Posomeer.

Overnachting in hotel, Tentena.

Dag 11. 31/7. Za. Reisdag. Rit naar Palu, vlucht naar Manado.

Vanuit Tentena ga je in noordelijke richting naar Poso. Hier ga je verder op de Trans Sulawesi High Way

(ca 250 km) naar Palu. Deze weg is niet te vergelijken met onze snelwegen natuurlijk. Over de hele afstand doe je ongeveer 6 uur. De weg is hier en daar smal en ook af en toe wat hobbelig maar je kunt een goede indruk krijgen van het leven in deze regio. 

De vlucht van Palu naar Manado met Wings Air IW 1146, vertrekt om 15.50 uur. Aankomst Manado om 18.45 uur. Er is een tussenstop in Luwuk.

Vanaf Manado airport regel je zelf transport naar je familieadres. En komt er een einde aan deze mooie tour in Centraal Sulawesi.

 

Prijs € ....... p.p. exclusief vluchten (hoogseizoenprijs en afhankelijk van accomodatie keuze)

Inbegrepen:

 • Alle hotels inclusief ontbijt
 • Privé auto met chauffeur traject Luwuk- Bunta. Ampana-Tentena, Tentena- Palu
 • Privéboot naar Malenge
 • Alle maaltijden hotel Malenge
 • Junglewandeling met gids
 • Charterboot Malenge naar Bomba
 • Lunch en route
 • Snorkelen en bezoek Jellyfishlake
 • Alle maaltijden hotel Bomba
 • Bezoek Bajou bevolking en
 • Neushoornvogels spotten met gids en boot
 • Fast boot Bomba naar Ampana
 • Jeep van Tentennaar Bada vallei. v.v.
 • Bezoek waterval Saluopa
 • Gids Badavallei
 • Alle maaltijden losmen Badavallei
 • Junglewandeling met gids
 • Picniclunch
 • Nederlandstalig informatiepakket

Niet inbegrepen:

 • Vliegticket naar/van Indonesië
 • Binnenlandse vlucht van Manado naar Luwuk
 • Binnenlands vlucht Palu- Manado
 • Alle overige maaltijden
 • Entreegelden en Permits (Prijs 2023: Lore Lindu N.P./Bada Rp. 150.000 per visit. Togian Rp. 210.000 p.p.)
 • Fooien
 • Eventuele donaties
 • Optionele excursies
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Verplichte reis- en annuleringsverzekering

 

Binnenlandse vluchten:

De vlucht van Manado naar Luwuk vlucht IW 1189 van Wings Air vertrekt om 06.00 uur. Aankomst Luwuk om 07.20 kost tussen € 120 en € 135 p.p.

De vlucht van Palu naar Manado vlucht IW 1146 van Wings Air vertrekt om 15.50 uur. Aankomst Manado om 18.45 uur (tussenstop Luwuk) kost tussen € 140 en € 175 per ticket (prijzen staan pas vast bij boeking en zitten nu nog ongeveer aan de ondergrens)

Bagage beide vluchten 20 kg.

N.B. Vluchttijden en prijzen kunnen regelmatig veranderen!!

 

Koers Indonesische rupia op 30 maart 2023 : 1 euro = Rp 16.293

Ganesha-reizen, Indonesiëspecialist, maart 2023